Met Missia op bezoek in het archief!

Tripzbeheer NIEUWS

Op dinsdag 15 mei 2018, internationale dag van het gezin, stelden we 2 nieuwe educatieve pakketten rond familiegeschiedenis aan de pers voor: ‘1, 2, 3, familie!’ Met Misia op speurtocht in je familieverleden (kleuteronderwijs) en Misia’s Missie. Speurtocht in je familiegeschiedenis (lager onderwijs).

Omdat werken rond familiegeschiedenis bij kinderen de interesse in geschiedenis en in de eigen identiteit aanwakkert, is het een enorm stimulerend lesonderwerp op school. Bovendien is het een thema dat alle leeftijden aanspreekt. Met de twee educatieve pakketten kunnen leerkrachten nu zelf in de klas aan de slag met deze thematiek. Eén pakket is bedoeld voor het kleuteronderwijs en één pakket is bedoeld voor de tweede graad lager onderwijs. In beide neemt Misia de kinderen mee op sleeptouw. Misia gaat op zoek naar haar eigen familiegeschiedenis en komt zo meer te weten over haar bekende grootvader Adrien François Servais.

1, 2, 3, familie! Met Misia op speurtocht in het familieverleden‘ is een inspiratiebundel voor leerkrachten van het kleuteronderwijs. De inspiratiebundel reikt de leerkrachten heel wat mogelijkheden aan om een themaweek rond ‘Familie’ op te bouwen. Bij de bundel hoort ook een boekenpakket rond het thema familie. Het boekenpakket kan je samen met de gedrukte inspiratiebundel, een CD en handpop van Misia gratis ontlenen in 13 bibliotheken van de regio Pajottenland & Zennevallei (Affligem, Beersel, Dilbeek, Galmaarden, Gooik, Halle, Herne, Lennik, Liedekerke, Pepingen, Roosdaal, Sint-Pieters-Leeuw en Ternat). Maar ook buiten deze regio kan je met de inspiratiebundel aan de slag.

Het pakket ‘Misia’s missie. Op speurtocht in je familieverleden’ is bestemd voor de tweede graad lager onderwijs. Het is een lessenpakket bestaande uit zes modules die elk een eigen deelthema hebben. De kinderen maken een eigen familieboom op, gaan op speurtocht in het verleden, ontdekken de betekenis van hun familienaam en duiken het archief in. Dit pakket werd recent bekroond op de Bib Web Awards.

Tot beide educatieve pakketten behoort een bezoek aan een archiefinstelling. Kwestie van theorie meteen om te zetten in praktijk, ontvingen we aansluitend op de persvoorstelling 17 kleuters van buurtschool De Winde in den AST. We lieten ze kennismaken met het archief aan de hand van opdrachtjes die in de inspiratiebundel beschreven staan.

Aan de hand van een snoeppapier en oude foto startten we met een kringgesprek over wat we zouden bewaren voor de toekomst en wat we zouden weggooien. Nadien maakten de kinderen zelf de oefening met verschillende documenten die in het midden van de kring werden gelegd: een oorkonde, een klasfoto, een zwart-wit foto met een standbeeld van Servais, een reclamefolder, gebruikt cadeaupapier, … De kinderen verdeelden de documenten tussen de archiefkist en de papiermand.

Er werd uitgelegd wat er zoal gebeurt in een archief en hoe de archivaris documenten verzamelt, bewaart, onderzoekt en toont. In kleinere groepjes gingen we de documenten die we wilden bewaren voor de toekomst veilig en op de juiste plaats in het archiefdepot wegbergen. Met behulp van de speciaal ontworpen plaatsingslijsten en stickers op de rekken, liggers en archiefdozen, zochten de groepjes naar de geschikte plaats voor hun document. Verbaasd keken de kleuters toe hoe de archiefrekken automatisch van plaats verschoven.

Tegelijkertijd ging een ander groepje aan de slag in het werklokaal met schoningsmateriaal. De archivaris legde uit waarom sommige documenten niet meteen de archiefdoos in kunnen. De kinderen maakten enkele documenten archiefproof door de nietjes te verwijderen en de documenten stofvrij te maken.

Wij vonden het alvast een zeer geslaagde TriPZ-uitstap! Wil je zelf met de inspiratiebundel voor kleuters of het pakket voor lager onderwijs aan de slag? Via www.tripzmetdeklas.be en www.familiegeschiedenis.be kan je het materiaal gratis downloaden.

De pakketten zijn het resultaat van een samenwerking van verscheidene erfgoed-, archief- en onderwijsorganisaties: Stadsarchief Halle – den AST, Gemeentearchief Dilbeek, Familiekunde Vlaanderen, Familiekunde Vlaanderen – Regio Dilbeek, Vzw Servais, bibliothekenoverleg Pajottenland & Zennevallei en Erfgoedcel Pajottenland Zennevallei en het expertisecentrum Onderwijsinnovatie VIVES campus Tielt.

:
Met Missia op bezoek in het archief!


PRAKTISCH

geen downloads

COMBINEREN

CONTACT

http://